Powr鏒 do

-> strona g堯wna

Przewodnik po bu貪arskich piwach

dodany: 24.12.2006 | autor: Kamil Malik


Nie豉twe jest 篡cie mi這nika piwa w kraju winem i rakij p造n鉍ymMimo jego rosn鉍ej popularnoci, zw豉szcza wr鏚 m這dych ludzi, bu貪arskiemu piwu daleko jeszcze do poziomu piw czeskich, niemieckich czy polskich. Zupe軟ie inaczej jest ono r闚nie traktowane, o czym mo瞠 wiadczy chocia瘺y powszechne wyst瘼owanie piwa w du篡ch, plastikowych butelkach. W豉ciwie to wszystkie browary, poza naprawd lokalnymi, wypuszczaj na rynek piwa w takich w豉nie opakowaniach (maksymalnie 2,5 litra, ale zdarzy這 mi si napotka nawet piwo w p馧litrowej butelce plastikowej). Jest to praktyka zupe軟ie inna od polskiej (gdzie w plastikowych opakowaniach da si kupi tylko najgorsze trunki), ale na Ba趾anach cieszy si to du蕨 popularnoci. B璠鉍 w Bu貪arii lepiej zapomnie r闚nie o piwie mocnym, gdy maksymalna zawarto alkoholu to jakie 5,5%. Je瞠li chodzi o tradycj warzenia piwa to nie jest ona w Bu貪arii d逝ga, pierwsze browary zacz皻o budowa dopiero w latach osiemdziesi靖ych XIX wieku. Aby szybko poradzi sobie z tym zapnieniem zaproszono do wsp馧pracy mistrz闚 browarniczych z Niemiec i Czech, kt鏎zy przekazali Bu貪arom swoj wiedz o produkcji piwa.

Najpopularniejszym piwem, dost瘼nym praktycznie w ka盥ym sklepie, jest Zagorka (Загорка)- Piwo jasne, 12 送kstraktu, 5,5% alk). Piwo jest tak popularne, 瞠 nawet w automatach z napojami gazowanymi mo積a czasem kupi puszki 0.33 litra. I nie ma w tym niczego dziwnego, gdy rzeczywicie w kategorii piwa jasnego nie ma sobie r闚nych. Firma produkuj鉍a Zaork zosta豉 przej皻a przez du雟kiego Heinekena, co zaowocowa這 modernizacj fabryki w Starej Zagorze i id鉍 za tym popraw jakoci samego piwa. Rozpocz皻o r闚nie produkcj piwa Heineken, Amstel i Murphy.

R闚nie popularn mark jest Kamenitza (Каменица). Oferuje ona, w przeciwie雟twie do Zagorki, kilka rodzaj闚 piwa. Poza najpopularniejszym lagerem (10,5 ekstraktu, 4,4 alk., zielona etykietka), istnieje jeszcze wersja tzw. ekstra (12 ekstraktu, 5% alk., niebiesko-z這ta etykietka), wersja niefiltrowana (tzw. piwo bia貫 11,8 ekstraktu, 5% alk, bia豉 etykietka), jak r闚nie bli瞠j mi nieznana Kamenitza czerwona i ciemna. Kiedy istnia豉 r闚nie wersja super mocna (твърдо), kt鏎a mia豉 20 ekstraktu i 9 % alk (jak g這si napis na opakowaniu, by這 to silne piwo dla silnych m篹czyzn).Niestety, by豉 ona chyba dla Bu貪ar闚 zbyt mocna i zaprzestano jej produkcji. Szczeg鏊nie warta polecenia jest Kamenitza czerwona i niefiltrowana bia豉, ze wzgl璠u na bardzo oryginalny smak. Zw豉szcza piwo niefiltrowane by這 dla mnie zaskoczeniem, ze wzgl璠u na to, 瞠 zetkn像em si z nim po raz pierwszy. Odradzam natomiast najpopularniejsz Kamenitz zielon, ze wzgl璠u na zupe軟y brak smaku. Produkowana jest r闚nie Kamenitza bezalkoholowa ( niebieska etykietka), ale o niej nie warto nawet m闚i. Osobom, kt鏎e chcia造by napi si w Bu貪arii czego bezalkoholowego polecam Ajrjan (nap鎩 robiony z rozcie鎍zonego naturalnego jogurtu).

Trzeci z og鏊nodost瘼nych marek piw jest Szume雟kie (Шуменско). Jest ono produkowane przez Carlsberga, podobnie jak Piwo Piri雟kie (Пиринско). Fabryka w Szumenie szczyci si tym, 瞠 rozpocz窸a produkcj ju w 1882 roku. Za這篡cielem by czeski mistrz piwowarski Franz Milde, tw鏎ca Bu貪arskiego Zrzeszenia Piwowar闚. Produkuje si w niej zar闚no najpopularniejsze piwo jasne, jak i piwo czerwone oraz wersj specjaln. Szczeg鏊nie interesuj鉍e jest Szume雟kie czerwone, kt鏎ego barwa rzeczywicie jest czerwonawa. Smak jest do specyficzny, ze wzgl璠u na niewielk (tylko 1) zawarto ekstraktu. Ewenementem na skal Bu貪arii (i nie tylko), jest zastosowanie w p馧litrowych butelkach piwa z Szumenu zamykania kapslem z zawleczk (podobnie jak w polskich Tymbarkach). Takie rozwi頊anie jest bardzo wygodne, ostatecznie nie ka盥y ma przy sobie zawsze otwieracz do piwa. Jedynym mankamentem takiego rozwi頊ania jest to, 瞠 producent nie wpad jeszcze pomys umieszczania pod kapslem napis闚. Wszystkie rodzaje Szuma雟kiego s warte polecenia, trzeba jednak zaznaczy, 瞠 nie zawsze jest ono dost瘼ne w lokalach (w sklepach w zasadzie powinno by). Wersja specjalna (специално) jest najrzadsza, ale w zasadzie niczym si nie r騜ni od normalnego jasnego Szuma雟kiego (Poza etykietk, rzecz jasna).

Drug mark piwa produkowan przez Carlsberga jest Piri雟kie. Swoj nazw piwo zawdzi璚za 豉鎍uchowi g鏎skiemu Pirin, u podn騜a kt鏎ego znajduje si miejsce powstawania Piri雟kiego, czyli miasto B豉goewgrad. Pirinskie stopniowo awansuje z pozycji piwa lokalnego na pozycj piwa powszechnie dost瘼nego. Piwo ciemne produkowane w B豉goewgradzie jest jednym z najlepszych w ca貫j Bu貪arii. Je瞠li chodzi o Piri雟kie jasne, to nie odbiega ono poziomem od redniej.

Lokalny tyrnowski patriotyzm nie pozwala mi nie wspomnie o wymienitej Boliarce (Болярка), produkowanej w Wielkim Tarnowie. Pierwszy browar w tym miecie zosta za這穎ny przez niemieckiego piwowara Artura Wilsera w roku 1887. Ale ju 3 lata pniej powsta kolejny, tym razem za這穎ny przez Czecha Alojza Daringera. Na tym si nie sko鎍zy這, bo w roku 1890 tyrnowski kupiec Iwan Halczew rozpocz像 budow swojego browaru. Powsta on w przeci鉚u 2 lat wy章cznie w oparciu o bu貪arskie fundusze. Piwo stawa這 si w闚czas popularnym napojem, st鉅 te takie olbrzymie zainteresowanie jego produkcj. W ko鎍u jednak w Wielkim Tarnowie pozosta豉 tylko jeden, najwi瘯szy browar, w kt鏎ym warzono piwo we wsp馧pracy z niemieckimi i czeskimi mistrzami. Obecnym w豉cicielem browaru jest firma Mel Invest Holding, kt鏎a produkuje w nim r闚nie piwo Kaltenberg (reklamowane jako kr鏊ewskie bawarskie piwo). Boliark mo積a znale w豉ciwie tylko w okolicach Tarnowa, a szkoda, bo zar闚no piwo ciemne, jak i jasne jest bardzo dobre. Jasna Boliarka nie odbiega poziomem od Zagorki, a w opinii lokalnych patriot闚, jest od niej nawet lepsza. Warto jeszcze wspomnie o wietnym piwie typu kolak (Bock), czyli Stoliczno (Столично). Jest to piwo naprawd z wysokiej p馧ki, ale polecane tylko zwolennikom gorzkiego piwa, ze wzgl璠u na zawarto 16 ekstraktu. Nie spotka貫m si z nim ani razu w zwyczajnym sklepie, ale w ka盥ym porz鉅niejszym lokalu mo積a go sobie zam闚i.

Na koniec wspomn jeszcze o tych markach piwa, kt鏎e osobicie radz omija szerokim 逝kiem. Przede wszystkim zaleca豚ym to w przypadku tych piw, kt鏎e s dost瘼ne tylko i wy章cznie w plastikowych butelkach o pojemnoci 1,5 2 litry. Jako przyk豉d podam piwo Strumskie (Струмско пиво) albo Pleven Classic. Na szczcie s one rzadko spotykane, wi璚 w trakcie w璠r闚ek po Bu貪arii mo積a si z nimi nie spotka. Inne niespecjalnie smaczne piwa to Burgaskie(Бургаско), S豉wena (Славена), Ba趾an (Балкан), Szkopskie (Шопско), Almus, Astika, MM czy Warna. Przestrzega豚ym r闚nie przed dwoma bardzo popularnymi markami: Ledenika i Ariana (Ариана), cho znam osoby, kt鏎ym to piwo bardzo smakuje. Podsumowuj鉍: w Bu貪arii ka盥y powinien znale dla siebie odpowiadaj鉍e mu piwo, je瞠li tylko nie zapomni, 瞠 przyjecha do kraju s造n鉍ego z produkcji wina i rakii, a nie z wielowiekowej tradycji piwowarskiej. Co nie znaczy, 瞠 nie mo積a w Bu貪arii znale prawdziwych piwnych pere貫k.