Powr鏒 do

-> strona g堯wna

Sa豉tka Apetitna, czyli jad這spis polskiej studentki w Bu貪arii

dodany: 08.05.2006 | autor: Iza Pietras


Kiedy mieszka si 5 miesi璚y w obcym kraju, poza domem, kiedy nie ma ju obiadk闚 mamusi i pe軟ej lod闚ki, ba w og鏊e nie ma lod闚ki, trzeba sobie radzi inaczej. Na szczcie Sofia i miasteczko studenckie nie pozwoli studentowi zgin寞. Oczywicie mo積a si 篡wi w uczelnianej sto堯wce, gdzie za obiad z deserem p豉ci si 1 lewa (ok. 2 z.), b鉅 ponosi trudy gotowania na palniku elektrycznym (zakupionym oczywicie po przyjedzie). Jednak瞠 oferta gastronomiczna i mnogo 豉two dost瘼nych i tradycyjnych smako造k闚 kusi

Dzie zaczyna si od banicy kupionej w budce na rogu. To bu貪arska wersja dro盥鄴wki, przysmak Bu貪ar闚 i przyjezdnych w ka盥ym wieku i ka盥ej p販i. Tradycyjna banica przyrz鉅zana jest z warstwowego ciasta przek豉danego najczciej sirene s這nym, bia造m serem; r闚nie popularne s banice ze szpinakiem, cebul, jab趾iem i malane. Banica nie jest droga (ok. 0.60 stotinek = ok. 1,2 z.), a przepyszna i syc鉍a. Drug opcj jest kanapka z ljutenic (co w rodzaju sosu z papryki i pomidor闚 z przyprawami, kt鏎 Bu貪arzy dodaj do wielu potraw uwaga! uzale積ia!).

W drodze na uniwersytet warto zaopatrzy si w drugie niadanie, a do tego celu odpowiedni jest giewrek, przypominaj鉍y troch obwarzanka krakowskiego i obowi頊kowo ajran rozpowszechniony bu貪arski nap鎩, kt鏎ego polskim odpowiednikiem mo瞠 by rzadki, posolony kefir, pity przy ka盥ej okazji i do ka盥ego posi趾u.

Gdy ju szczliwy student wyjdzie z uniwersytetu, mo瞠 w drodze na przystanek po篡wi si pizza na parcze (1 lew - ok. 2 z.), czyli niczym innym, jak kawa趾iem pizzy. Nie jest to oczywicie danie bu貪arskie, ale ludzie krocz鉍y ulicami Sofii z kawa趾iem pizzy w r瘯u to wr璚z sta造 element krajobrazu stolicy Bu貪arii. R闚nie dobrze na szybk przek零k nadaje si turecki djuner (przyprawione mi瘰o z kurczaka z sa豉tk i frytkami, owini皻e w cienkie ciasto z sosem ostrym b鉅 czosnkowym 2 lewa, czyli ok. 4 z.).

Jednak jeli chodzi o obiady, to lepiej uda si do jednej z wielu restauracji czy mechany, czyli tradycyjnej tawerny, gdzie wystr鎩 i stroje kelner闚 oraz muzyka oddaj bu貪arski nastr鎩, a ceny nie s zbyt wyg鏎owane (jak zreszt w wi瘯szoci tego typu miejsc). A tam ju czeka nas mn鏀two pysznoci i to na ka盥 kiesze. Bu貪arskie menu zadowoli zar闚no amator闚 potraw mi瘰nych, jak i rolino瞠rc闚.

Na pocz靖ek, dla rozgrzania 穎章dka, mo積a wybra jedn z zup. Najsmaczniejsze to supa topczeta, czyli g瘰ta zupa z mi瘰nymi pulpetami; bob czorba to zupa fasolowa, a na cieplejsze dni doskona造 b璠zie tarator zupa ch這dnik z zielonych og鏎k闚, orzech闚 w這skich i jogurtu; r闚nie rozpowszechniona jest pileszka supa, czyli zupa z kurczaka (zupy - ok. 1 lew).

Popularne dania mi瘰ne to kawarma (gulasz, cz瘰to z kurczaka, dobrze przyprawiony, z cebul i papryk, podawany najczciej z pieczywem ok. 3-5 lewa), kebabcze (ostro przyprawione mi瘰o mielone z grilla w kszta販ie ma造ch kie豚asek sztuka - 0.60-1 lew), kjufte (ma貫, okr鉚貫 kotleciki z ostro przyprawionego mi瘰o mielonego z grilla; przypominaj polskie p豉skie kotlety mielone sztuka 0.60 - 1 lew). R闚nie pyszna jest musaka (porcja 2-4 lewa), danie przypominaj鉍e nasz zapiekank; bardzo popularne s kurczaki przyrz鉅zane na r騜ne sposoby.

Wegetarianie b璠 zadowoleni z szerokiej oferty sa豉tek. Wr鏚 nich najpopularniejsz jest sa豉tka szopska (2-3,5 lewa), przyrz鉅zana z pomidor闚 i og鏎k闚 posypanych startym sirene i polanych oliw oraz sa豉tka apetitna (moja ulubiona), w kt鏎ej sk豉d wchodz pomidory, og鏎ki, kukurydza, papryka, oliwki, grzanki, tarte sirene i sos czosnkowy na bazie jogurtu (2,5 lewa). Inne danie bezmi瘰ne godne polecenia to kaszkawa pane (鄴速y, panierowany i sma穎ny ser 2 lewa), sirene pane (wersja z bia造m serem 2 lewa) , sarmi (rodzaj bezmi瘰nych go章bk闚 w liciach winogron), czuszki bjurek (to du瞠 papryki nadziewane serem, w panierce 3,5 lewa). W tej kategorii nie spos鏏 pomin寞 tradycyjnego sirene po szopski (sirene, jajka, pomidory, przyprawy wszystko zapiekane w specjalnym naczyniu - gjuwcze 2,5 lewa); sirene po mechand磚ski to wersja z boczkiem. Dla wielbicieli frytek wersja specjalna pyr瞠ni kartofi sys sirene, czyli po prostu frytki posypane startym sirene.

Obiad ju za nami, wi璚 warto pomyle o deserze. Tradycyjne ciastko bu貪arskie to bak豉wa, kt鏎 obowi頊kowo ka盥y musi spr鏏owa, cho to prawdopodobnie najs這dsza rzecz jak kiedykolwiek zje w 篡ciu. Bak豉wa to warstwowe ciasteczka, najczciej orzechowe, nas鉍zone dodatkowo bardzo s這dkim syropem. Cz瘰to mo積a spotka w menu palaczinki, czyli naleniki na s這dko, b鉅 to z lodami, b鉅 z owocami i bit mietan (ok. 2 lewa). Kozunak to bu貪arska s這dka bu趾a, podobna do polskiej cha趾i; cha逕 z sezamem polecam wyj靖kowym 豉suchom.

Hmm... Wsz璠zie dobrze, ale w domu najlepiej? Owszem, ale studencki garnuszek w Bu貪arii te jest smakowity i co najwa積iejsze stosunkowo tani! SMACZNEGO!


Bibliografia:
www.bulgaricus.com
Paul Greenway (t逝maczenie A. Bielczyk, J. Bia趾o, H. Staszkiewicz), Praktyczny przewodnik: Bu貪aria, Wydawnictwo Pascal 2003, Bielsko-Bia豉