Powr鏒 do

-> strona g堯wna

Goran Bregovi (yu)

dodany: 17.10.2005 | przygotowa豉: Natalia Kosiba


Urodzi si 22 marca 1950 w Sarajewie (obecnie Bonia i Hercegowina, w闚czas Jugos豉wia). W dzieci雟twie nie przejawia talent闚 muzycznych. Ku rozpaczy ojca, zami這wanego skrzypka amatora, szybko zosta wydalony z podstawowej szko造 muzycznej z opini ma這 utalentowanego lenia.W pniejszym wieku jednak 篡wo zainteresowa si muzyk, kiedy to dostrzeg, 瞠 dziewczyny ch皻niej zwracaj uwag na ch這pc闚 z gitar. W 鏀mej klasie podstaw闚ki zosta gitarzyst w pierwszym , bezimiennym zespole. Jeszcze w liceum, w 1969 roku zosta wci鉚ni皻y w charakterze basisty do popularnego zespo逝 Kodeksi. Rok pniej Bregovi wyjecha na kontrakt do W這ch, gdzie przez rok wyst瘼owa w klubach. Po powrocie do Sarajewa rozpoczyna studia na wydziale filozofii sarajewskiego uniwersytetu. W 1973 roku Bregovi za這篡 zesp馧 Jutro (Ranek) przechrzczony pniej na Bijelo Dugme (Bia造 Guzik), kt鏎y bi w Jugos豉wii rekordy popularnoci. Debiutancki album grupy zatytu這wany Kad bi bio bijelo dugme (Gdybym by bia造m guzikiem) pobi w Jugos豉wii wszelkie rekordy popularnoci i zyska sobie miano pierwszej, rockowej, z這tej p造ty. W niespe軟a dwa lata od powstania popularno Bijelo Dugme si璕n窸a zenitu. P造ty Bia貫go Guzika osi鉚a造 niedost瘼ne dot鉅 dla innych zespo堯w nak豉dy. Zdj璚ia muzyk闚 pojawia造 si na ok豉dkach najpopularniejszych pism i magazyn闚. Jugos豉wi ogarn窸a Dugmemania, a w mediach rozpocz窸a si publiczna debata na temat fenomenu jakim by豉 grupa. Sam Bregovi t逝maczy ten fakt w nast瘼uj鉍y spos鏏: Posiadam zdolno do uk豉dania melodii, jednak popularno tych piosenek w du篡m stopniu opiera豉 si na ich tekstach. Nikt wczeniej nie pisa w ten spos鏏 mi這snych wyzna. Zesp馧 Bijelo Dugme przesta istnie w 1989 roku. Rok wczeniej Bregovi zacz像 wsp馧prac z re篡serem z Sarajewa - Emirem Kusturic (napisa muzyk do jego film闚 - Czas Cygan闚, Arizona Dream, Underground, Czarny kot, bia造 kot). Opr鏂z muzyki filmowej Bregovi nagrywa p造ty z popularnymi artystami z Grecji i Turcji. Dzi mieszka w Pary簑. Kilkakrotnie koncertowa i nagra p造ty r闚nie z polskimi artystami: Kayah oraz Krzysztofem Krawczykiem.

Dyskografia Bijelo Dugme:
Kad bi bio bijelo dugme (1974)
Ima neka tajna veza (singl) (1974)
Sta bi dao da si na mom mjestu (1975)
Eto! Bas hocu! (1976)
Milovan / Goodbye Amerika (singlovi) (1976)
Koncert kod Hajducke Cesme (uzivo) (1977)
Bitanga i princeza (1979)
Dozivjeti stotu (1981)
Singl ploce 1974 - 1975 (1982) (kompilacija)
Singl ploce 1976 - 1980 (1982) (kompilacija)
Uspavanka za Radmilu M. (1983)
Kosovka djevojka (1984)
Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986)
Ciribiribela (1988)
Ima neka tajna veza (1994) (kompilacija)
Sanjao sam nocas da te nemam - Velike rock balade (1994) (kompilacija)
Rock &Roll - Najveci hitovi (1994) (kompilacija)
Iz sve snage (1995)

Wybrana filmografia: Arizona Dream, Caruga, Chef In Love, Dom Za Vesanje, J霩sef Es Testverei, Kuduz , La Nuit Sacree, La Tempts De Guitans, Le Nombril Du Monde, Leptirov Oblak, Licne Stvari , Lost Son, Maria Figlia Del Suo Giglio, Operacja Samum, Queen Margot (La Reine Margot), Schmutzige Hande, Serpent's Kiss, The, Summer Or 27 Missing Kisses, Toxic Affair, Train De Vie, Tuvalu, Underground, XXL;

Bibliografia:
G.Brzozowicz Goran Bregovi - szczciarz z Sarajewa

www.goranbregovic.co.yu - oficjalna strona