Powr鏒 do

-> strona g堯wna

Dino Merlin (ba)

dodany: 27.09.2005 | przygotowa: Wojciech G豉dczak


Dino Merlin to najpopularniejszy boniacki kompozytor i wykonawca na terenach by貫j Jugos豉wii. Naprawd nazywa si Edin Dervihalidovi, urodzi si 12 wrzenia 1962 roku w Sarajewie. W miecie tym sp璠zi swe dzieci雟two oraz lata szkolne. Mieszka tam do dzi ze swoj 穎n oraz dw鎩k dzieci.

W 1983 roku do章cza do grupy Merlin gdzie odpowiedzialny jest za pisanie tekst闚, muzyki oraz piewanie. Staje si najbardziej rozpoznawalnym i najpopularniejszym frontmenem w krajach by貫j Jugos豉wii. Do 1990 roku razem z grup nagra pi耩 album闚.

Rok 1991 to pocz靖ek solowej kariery Edina Dervihalidovicia, kt鏎y ukrywa si pod pseudonimem Dino Merlin. Wspania貫 s這wa, kt鏎e s rezultatem jego bogatych 篡ciowych dowiadcze, po章czone ze wietn muzyk powoduj to, i jest on jednym z najlepszych muzyk闚 w Boni i Hercegowinie. W swoich utworach cz瘰to 章czy orientalne instrumenty wraz z nowoczesnym brzmieniem muzyki elektronicznej, co w rezultacie daje niesamowite utwory, najlepszym przyk豉dem jest piosenka Sam.

W 1993 roku ukazuje si jego pierwszy solowy album Moja Bogda sna. A do roku 2005 ma na koncie cztery albumy studyjne, dwa koncertowe oraz jedn sk豉dank z najwi瘯szymi hitami w swojej karierze. Wzi像 tak瞠 udzia w konkursie Eurowizji w 1999 roku kt鏎y odby si w Jerozolimie, zapiewa tam piosenk Putnici i zaj像 sz鏀te miejsce. Rok pniej ukaza si jego album Sredinom, kt鏎y odni鏀 ogromny sukces, by to najlepiej sprzedaj鉍y si album dekady na terenach by貫j Jugos豉wii.

W 2004 roku ukaza豉 si ostatnia p造ta studyjna Burek, a rok pniej wydana zosta豉 p造ta z koncertem, kt鏎y odby si na stadionie Koevo w Sarajewie. Wraz z Dino Merlinem w koncercie wzi窸o udzia wielu muzyk闚 z ca貫j by貫j Jugos豉wii, mi璠zy innymi Nina Badri (duet w piosence Ti si mene), eljko Joksimovi (duet w hicie Supermen) czy Ivana Banfi (utw鏎 Godinama). Koncert na 篡wo ogl鉅a這 50 tysi璚y fan闚 Dino Merlina, kt鏎zy wraz z nim piewali praktycznie ka盥 piosenk.

Fani jego tw鏎czoci mieszkaj w wielu miejscach na wiecie, a na koncertach poza krajami ba趾a雟kimi mo積a go podziwia w Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Anglii czy Szwajcarii.

Dino Merlin jest tak瞠 autorem pierwszego hymnu Boni i Hercegowiny Jedna si jedina.

Dyskografia (z zespo貫m Merlin):
Kokuzna vremena - 1985
Teko meni sa tobom (A jo tee bez tebe) - 1986
Merlin - 1987
Neto lijepo da se dei - 1989
Peta strana svijeta - 1990

Dyskografia (jako Dino Merlin):
Moja Bogda sna - 1993
Rest of the best - 1995
Fotografija - 1996
LIVE - Vje鋝a vatra - 1999
Sredinom - 2000
Burek - 2004
Live Koevo 2004 - 2005


www.dinomerlin.net - oficjalna strona